• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/mustafaefekonya
  • https://www.twitter.com/Afrikaliefe

HAKKINDA

   02.02.1977 tarihinde Konya’nın Kadınhanı ilçesinde doğdu. İlkokulu Kadınhanı 60. Yıl İlkokulunda okuduktan sonra Konya Fatih Kuran Kursu’nda hafızlığını tamamladı. Ardından Konya Merkez İmam Hatip Lisesi’nden 1997 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden de 2002 yılında mezun oldu. Mezuniyetten sonra İstanbul Ünversitesi’nde başladığı lisansüstü programını dondurarak 2002 yılında dil öğrenimi ve Afrika Araştırmaları çalışmaları için Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gitti. Afrika çalışmalarına Johannesburg Üniversitesi ve Africa Social Studies and Research Centre’da devam etti. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde de Afrika üzerine lisansüstü çalışmalarına devam etmektedir. 
   Ülkemizden birçok sivil toplum kuruluşunun Güney Afrika bölgesindeki programlarını ilk defa başlattı. Malavi, Zimbabve, Botsvana, Namibya, Angola, Güney Afrika Cumhuriyeti, Lesoto, Svaziland, Mozambik, Madagaskar, Tanzanya, Komorlar, Mauritius ve Zambiya gibi 14 ülkede projeler gerçekleştirdi. Bu ülkelerde çeşitli sivil toplum kuruluşları kurulmasına ve kapasite geliştirme programlarına öncülük etti. Bu ülkelerdeki çalışmalar hala devam etmektedir. 
Ulusal ve uluslararası birçok konferans ve sempozyumda sunumlar ve konuşmalar yaptı, seminerler verdi. Televizyon programlarına katıldı. Yazmış olduğu konuların birçoğu Türkiye’de ilk defa dile getirilen konulardı. 
   Uzun ve zahmetli bir sürecin sonunda sahip olduğu Afrika bilgi, birikim ve tecrübesini “Afrika Uzmanı” olarak ülkemize faydalı bir şekilde aktarmak istedi ve 2010 yılında ülkemize geri döndü. Askerliğini Aksaray İl Jandarma Alay Komutanlığında 335. Kısa Dönem Jandarma olarak tamamladı.  
   2011 yılında Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda uzman olarak göreve başladı. Ülkemizin Afrika’ya yönelik çalışmalarının planlanmasına katkılarda bulundu. 2015 yılında Milletvekili Adaylığı için istifa etti. 1 Kasım 2015 seçimlerinde Konya'dan Milletvekili Adayı gösterildi. Seçimlerden sonra görevine geri döndü. Haziran 2018-Şubat 2019 arasında Türkiye Maarif Vakfı'nda Afrika Daire Başkanı olarak görev yaptı. 28 Şubat 2019 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığına atandı. 
   İyi derecede İngilizce ve Arapça, orta seviyede Fransızca, temel seviyede klasik İbranice bilmektedir. Bunların yanında Sıvahilice, Zuluca, Şonaca, Çiçovaca gibi yerel Afrika dilleri üzerine de çalışmıştır. 
Evli ve iki çocuk babasıdır. 
BAZI ÇALIŞMALARI 
Kitap:
Afrika’yı anlamak ve Afrika-Türkiye ilişkileri
Tebliğ ve Makaleler:
“The Effects of Colonialism on Islam and Muslims in Southern Africa” Symposium on Islamic Civilization in Southern Africa, University of Johannesburg, IRCICA, AWQAFSA Eylül 2006 Johannesburg Güney Afrika Cumhuriyeti “Güney Afrika’da İslami Eğitim” Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, 17-18 Mayıs 2013, Konya.
- Afrika’da Misyonerlik, Anlayış Dergisi, 2005
- Afrika’da Sömürgecilik ve Misyonerlik, Gizlenen Afrika Paneli, Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversiteleri.
- Afrika Seminerleri, Bilkent Üniversitesi, Ankara, 2013

-       Siyah Hz. İsa (a.s), Katre Dergisi, 2004

-       Afrika’da Misyonerlik, Anlayış Dergisi, 2005.

-       Afrika’da Kuran, Ensar Vakfı Dergisi, 2006

-       Düşünce Gündem Dergisi’nde 2004-2008 arasında; Yoksulluk, Açlık ve Siyasi Entrikalar: Malavi; Afrika’da Açlık; Kongo’da Büyücü Çocuklar; Evanjelist Kilise Çocukları Büyücü Yaptı; Hırislam; Sıtma Afrika’yı Yakıyor; Çin Afrika’yı İstila Ediyor; Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Diktatörlük Sancıları; Sömürgeciliğin Mirası: Burundi’de etnik-sivil İç Savaş; Çad’da Sular Durulmuyor; Liberya’da Sancı Sürüyor; Sömürgecilik Diktatörlük ve Togo; Kuraklık, Açlık ve Küresel Sömürgecilik: Nijer; Petrol, Seçimler ve Nijerya; Somali’ye Ateş Yağıyor; Amerikan Terörü Doğu Afrika’da; Zimbabve’de Tarım İşçiliği Kölelik Oldu.

-       Afrikalı Portreler: Nelson Mandela’nın Hayatı; Afrika’da Sömürgecilik; Afrika’da İslam; Afrika Ülke Profilleri: Zimbabve; Afrika Ülke Profilleri: Demokratik Kongo Cumhuriyeti; Geleneksel Afrika Dinleri; Afrika’da Kölelik makaleleri

-       Türkiye Konferansları, Güney Afrika Cumhuriyeti, Johannesburg, Lenasia.

-       Afrika’da Sömürgecilik ve Misyonerlik, Gizlenen Afrika Paneli, Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversiteleri.

-       Ebubekir Efendi’nin Güney Afrika-Türkiye İlişkilerine Etkileri, Ebubekir Efendinin Güney Afrika’ya Gönderilişinin 150. Yılı Anısına Uluslararası Türkiye-Güney Afrika İlişkileri Sempozyumu, İstanbul

-       Ebubekir Efendi’nin Misyonu, Ebubekir Efendinin Güney Afrika’ya Gönderilişinin 150. Yılı Anısına Türkiye-Güney Afrika İlişkileri Paneli, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.

-       Afrika Okulu Seminerleri, Bilkent Üniversitesi, Ankara, 2013 (10 Hafta) 

-       Afrika’da İslam Düşüncesi Semineri, İYFO, Ankara.

-       Orta Afrika Cumhuriyeti Ruanda Olmasın! Konuşması, ESAM Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu. Ankara.

-       Afrika Kıtası’nda Liderlik Sorunu, Afrika Derneği Afrikalı Öğrencilere Liderlik Eğitimi Programı, İstanbul ve Bursa. Aralık 2012- Şubat 2013.

-       Türkiye-Afrika İlişkilerinde Perspektif Sorunu, Artı 90 Dergisi, 2014.

-       Nelson Rolihlahla Mandela, Artı 90 Dergisi, 2014

-       “The Role of Education in the Africa – Turkey Relations”, Congress on Islamic Civilization in Southern Africa, Durban, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mart 2016.

-       Vefatının 100. Yılında Güney Afrika’ya Gönderilen İlk Müslüman Türk Diplomat: Mehmet Remzi Bey, Artı 90 Dergisi, Nisan 2016.

-       Kutul Amare Zaferinin 100. Yılı, Artı 90 Dergisi, Nisan 2016.

-       Hicaz – Yemen Cephesinin 100. Yılı, Artı 90 Dergisi, Nisan 2016.

-       Türk Dış Politikasında Yeni Paradigmalar - İki Doğu İki Batı Derneği Uluslararası Öğrenciler Akademisi Açılış Dersi, Kasım 2015.

-       Türk Dış Politikasında Afrika – AFSAM Afrika Okulu 2015.

-       Dünyanın Ortadoğu Politikası - Ekonomi Kulübü Konya, Mart 2016.

-       Cooperation in Education, Africa – Turkey Relations, Türk ve Afrika Üniversiteleri İşbirliği Kongresi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Mayıs 2016.

-       Türk Dış Politikasında Afrika - Anadolu Ajansı, Mayıs 2016.

-       Emin Pasha’s Role in Africa - New Vision Gazetesi, Uganda, 1 Haziran 2016.

-       “Afrika Okulu” Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (5 Hafta)

-       “Türk Dış Politikasında Yeni Paradigmalar ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” SADAM Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi - 2018

-       Türkiye'nin Afrika'ya Dönüşü - Anadolu Ajansı, 2018

-       Sudan’da Ekonomik Kriz ve Muhtemel Senaryolar - Anadolu Ajansı, 2018

-       Afrika’da Fransa Kâbusu – I: Tarihsel Arkaplan – Anadolu Ajansı, 2020

-       Afrika’da Fransa Kâbusu – II: Yeni Sömürgecilik - Anadolu Ajansı, 2020

-       Afrika’da Fransa Kâbusu – III: Siyasi ve Askeri 'operasyonlar' – Anadolu Ajansı, 2020

-       Kuruluşunun 75. yılında Birleşmiş Milletler – Anadolu Ajansı, 2020

-       Kuruluşunun 75. yılında Birleşmiş Milletler ve Türkiye – Anadolu Ajansı, 2020

-       75 yılın ardından BM ve Afrika - Anadolu Ajansı, 2021

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam9
Toplam Ziyaret53130
Hava Durumu